‘Stamtafel Roosendaal brengt mensen samen’

De Stamtafel is sinds 2019 een begrip in Roosendaal. Tot januari 2023 werden de activiteiten gecoördineerd door Groenhuysen en vooral gericht op ouderen. Sinds 1 januari 2023 is de coördinatie overgedragen aan WijZijn en richt de Stamtafel zich op een bredere groep. Alle inwoners van de gemeente Roosendaal zijn hier welkom voor een goed gesprek, een gezellige activiteit of voor een kop koffie. Het is een ontmoetingspunt in verschillende wijken en dorpen in Roosendaal. Komend jaar is de ambitie om ook in het Centrum en Wouw een Stamtafel te openen om daarmee nog meer inwoners te bereiken.

V.l.n.r. Mariska van Tilburg, Martha Engelen en Marijke van Meel

“Veel mensen kijken uit naar hun wekelijks bezoek aan de Stamtafel. Ze ontmoeten daar nieuwe mensen en kunnen deelnemen aan verschillende culturele en sportieve activiteiten. Maar het is ook een plek om een persoonlijk gesprek te voeren bijvoorbeeld als ze vastlopen of problemen hebben. Door de Stamtafel bouwen mensen een netwerk op, ervaren ze plezier en is er steun, als dat nodig is. Dit is belangrijk, zeker nu meer mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dan is het fijn als je ergens terecht kunt en dat er mensen zijn die naar je omkijken”, aldus Martha Engelen. Samen met haar collega’s Mariska van Tilburg en Marijke van Meel coördineert zij de activiteiten van de Stamtafels. Martha is actief in de dorpen, Mariska in Kortendijk en Marijke in Kalsdonk.

De deelnemers bepalen zelf mede het programma. Als er veel interesse is in een wandelgroep dan gaan we hier samen met SportService Noord-Brabant mee aan de slag. Ook vanuit CultuurCompaan worden er diverse creatieve workshops verzorgd. Maar het kan ook zijn dat we spelletjes gaan spelen en koffie drinken. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan UP! Themagesprekken. Samen gaan we dan in gesprek over thema’s als familie, vriendschap of de toekomst. Veel mensen vinden het fijn om daarover te praten en ervaren steun en herkenning.

De Stamtafel is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Roosendaal. Bij de organisatie en de programmering van de Stamtafel zijn meerdere partners betrokken waaronder WijZijn, Groenhuysen, Thuiszorg West-Brabant, MEE West-Brabant, Stichting SSNB team NB en CultuurCompaan. De organisaties versterken elkaar en hebben brede kennis en expertise. Voor inwoners is het gemakkelijk dat ze gezamenlijk optrekken zodat ze bij vragen direct met de juiste persoon in contact komen.

Elke week kunnen inwoners terecht bij de Stamtafel in Kalsdonk, Kortendijk, Nispen, Heerle en Wouwse Plantage. In het najaar van 2023 is de verwachting dat er ook in het Centrum en in een Wouw een Stamtafel geopend gaat worden. Voor meer informatie, de locaties en de activiteiten van Stamtafel Roosendaal kunnen inwoners terecht op deze vernieuwde website www.stamtafelroosendaal.nl.

Blijf op de hoogte

  • Altijd op de hoogte van
    de laatste nieuwtjes
  • Handige tips en tricks