De buurtkamer wordt Stamtafel

Ook Heerle heeft nu een Stamtafel: ‘Dit is een uitkomst’ HEERLE – Naast Wiekendael, Bloemschevaert en Waterland in Roosendaal en in het dorp Nispen heeft ook Heerle sinds woensdag een eigen Stamtafel.

Met de opening van deze Stamtafel in wijkhuis De Schalm in de kerk is Groenhuysen een stapje dichterbij de uiteindelijke wens om in iedere Roosendaalse wijk en dorp een Stamtafel te realiseren. De Stamtafels beogen een ontmoetingsplek te zijn waar ouderen laagdrempelig terecht kunnen voor een praatje, kopje koffie, beweegactiviteiten, workshops of informatie. 'Iedereen kan hier doen waar hij zin in heeft', stelt coördinator Stamtafels Manuela Perinotto van Groenhuysen. 'We passen ons aan de wensen van onze gasten aan.'

Behoefte aan ontmoetingsplek

Vanwege de corona perikelen is de Stamtafel stil van start gegaan. 'Geen officiële opening nu maar dat feestje houden we tegoed', belooft Perinotto. Op de eerste dag vertellen bezoekers duidelijke behoefte te hebben aan een informele ontmoetingsplek. 'Ik kwam al vijf jaar in de Buurtkamer die hieraan vooraf ging', vertelt bezoekster Sien van Eekelen. Sien zit gezellig op anderhalve meter afstand met dorpsgenote Rina Buermans aan tafel. 'Vroeger kon je alleen in de ochtend terecht. Nu de hele woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur.'

Voor Sien betekent haar bezoekje dat ze even niet alleen is en ook niet aan kwaaltjes hoeft te denken: 'Ik woon alleen. Ook als ik ga wandelen kom ik momenteel niemand tegen. Dit is een uitkomst. Als het nu in mijn hoofd maar goed blijft gaan.'

Alle Stamtafels hebben om eventuele achteruitgang of zorgen van gasten op te merken een vaste professionele medewerkster van Groenhuysen met een organisatorische en signalerende functie.

Elke woensdag bent u van harte welkom in de buurtkamer, we beginnen om half 10 en meestal zitten we gezellig bij te kletsen tot 12 uur. Het gaat om ontmoeting, even uit de sleur van alledag, een kopje koffie (of thee). Maar er kan ook een spelletje gedaan worden, een kaartje gelegd. Natuurlijk kan er ook een boek geleend worden van de “boekspot”. Wat we ook wel eens doen: foto’s bekijken van ons mooie dorp op een groot scherm. Kortom: alle reden om eens een keertje langs te komen.

We zijn met de buurtkamer gestart in 2015 en wekelijks komen er tussen de 15 en 25 bezoekers in leeftijd variërend van 60 tot 90 jaar. We zitten in een mooie ruimte in de kerk die tevens het dorpshuis is; de buurtkamer wordt door 8 vrijwilligers geregeld en begeleid. Helemaal mooi (en lekker!): elke maand sluiten we ook één keer af met een smakelijke lunch.

Even buurten in de buurtkamer

Zo simpel kan het zijn…. Hoe laat je weten dat de buurtkamer open is? Dus niet met een tweet, een sms-je of een mailtje, nee gewoon een bord aan de deur en wees welkom!

Er zitten al de nodige deelnemers in de koffiekamer en Albert is al druk doende met het verzorgen van de koffie en de thee, met een koekje erbij. Wat meteen opvalt is dat de heren apart zitten van de dames. 'Zo zitten we altijd', krijg ik desgevraagd te horen. Er wordt al druk gepraat en elke bezoeker wordt enthousiast begroet, waarbij meteen duidelijk wordt wat er zo belangrijk is aan de buurtkamer. Want als Geert [1] binnenkomt klinkt het meteen: 'He, ben jij er ook weer, wat hebben we jou al lang niet meer gezien, we waren een beetje ongerust'.  En als hij dan vertelt dat hij aan sukkelen was met zijn ogen, maar dat het nu weer goed gaat, is iedereen weer gerust en Geert heeft heel zijn verhaal kunnen doen.

Als het eerste kopje koffie naar binnen is gewerkt, komen de kaarten, Rummikub en de Triominos op tafel. Voor de dames dan, want de mannen zijn druk in gesprek en daar valt geen speld tussen te krijgen. Er wordt nog een tweede kopje koffie ingeschonken en een ieder legt een euromunt op tafel. Zo zijn onze manieren, een heel klein bedrag als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt: 'Je bent er eens even helemaal tussenuit',  zegt Annie als we het er over hebben, de buurtkamer. Een geweldig initiatief waarvoor maar liefst 8 vrijwilligers zich inzetten.

Blijf op de hoogte

  • Altijd op de hoogte van
    de laatste nieuwtjes
  • Handige tips en tricks